رویکرد
های صید ماهی سفید: صید ماهی سپید در حوزه اهل ایران دریای خزر و منابع آبی متعلق به این دریا توسط حدوداً 12000 نفر صیاد به خط مش های ذیل انجام می گیرد .
صید
با تورهای گوشگیر ثابت دریایی از حیث درجه عمل قسمتی از ابزار صید غیر فعال می باشند . این منش صید از سال 1358 لغایت 1376 به تیتر یک عدد از روش های صید مجاز در دریای خزر مرسوم بود . صیادان دامگستر جهت صید ماهی سفید از تورهای گوشگیر به طول 21-18 متر و عرض 8-6 متر با جنس بافته نایلونی مونوفیلامنت (تک حرفه ای) یا این که مولتی فیلامنت (چند حرفه ای) با مقدار چشمه گره تا گره مجاور 50-40 میلیمتر و بافته گره دار با گره دوبل چپ و ضریب آویختگی 50 درصد به کار گیری می کردند .راه صید به این رخ هست که فن تورهای گوشگیر ثابت به تعداد 20-10 فن بصورت پشت سرهم عمود بر خط نوار ساحلی با استعمال از انواع ابزارهای نگهدارنده مانند اساس های چوبی ، میخ چوبی، لنگر و یا این که کیسه های شن بصورت اثبات در مسیر مسافرت ماهی سفید از عمق 5 الی 40 متری بومی می گردند . تورهای گوشگیر اثبات در بخشها قلیل عمق،آب را از تراز تا بستر اشغال نموده و در بخشها عمیق تر بصورت سطحی یا فی مابین آبی بومی می گردند .رنگ تورها معمولاً بی رنگ یا به رنگ سپید و یا آبیرنگ ناچیز رنگ بوده و به دلیل مقدار چشمه بزرگ و ضخامت ناچیز نخ تور از حیث روئت کرد ماهی ها غیر قابل رویت می باشد . ماهی ها در مسیر مسافرت در اثر بازخورد با دیواره تور وارد شبکه های آن شده و از حیطه سر (سرپوش آبششی) و یا این که تنه (حداکثر قطر تن در ناحیه باله پشتی) در چشمه ها گیر کرده و صید می شوند .صیادان این تورها را برای مدت تقریبا طولانی (چند روزه تا چند ماه) در دریا ساکن کرده و هر روز صبح با مراجعه به محل استقرار تورها و بالا کشیدن تورها به باطن قایق صیادی ماهیان سپید گیر کرده در تور را بیرون می کنند .این خط مش در سال 1376 بدلیل صید انبوه کودک ماهیان خاویاری به عنوان صید ضمنی که عمدتاً با مرگ آن ها در اثر سعی مضاعف در تور و خفگی همراه بود، بر مبنا تحلیل های علمی انجام گردیده توسط موسسه تحقیقات شیلات ایران صید مخرب تشخیص داده گردیده و ممنوع اعلام شوید . در این رویه از دستگاه ماهی یاب (سونار یا اکوساندر) استفاده نمی شود .در درحال حاضر حاضر این رویه صید در سطح محدود و بصورت غیر مجاز بوسیله صیادان غیر رسمی در دریای خزر بکار گرفته می شود .
صید
با تور پره ساحلی تورهای پره ساحلی از نظر مرتبه عمل قسمتی از ابزار صید نصفه فعال می باشند . در حالا حاضر صید ماهی سپید و سایر ماهیان مهاجر ساحلی مثل ماهی کفال، سیم، سوف، کپور، آزاد و غیره توسط 150 کمپانی تعاونی صید پره در سواحل جنوبی دریای خزر در ایران در استان های گیلان ، مازندران و گلستان از دهم مهرماه لغایت دهم فروددین ماه ماه هر سال به وسیله تورهای پره ساحلی انجام می گیرد . در هر کمپانی تعاونی 100-80 نفر صیاد درگیر هستند . ارتفاع تور پره ساحلی 1400-1100 متر و پهنا تور متعلق به عمق آب از 12 متر در نصیب باله ها تا 24 متر در بخش کیسه متغیر هست . جنس تور از جور نایلونی و سفید یا این که آبیرنگ کمرنگ بوده و مقدار چشمه گره تا گره مجاور از 33 میلیمتر در قسمت کیسه تا 45 میلیمتر در باله ها متغییر می باشد . مخلوط نخ بافته یکسری لایی ، گره دار با گره چپ دوبل و ضریب آویختگی در بخش کیسه 40 درصد و در باله ها 50 درصد می باشد . شیوه صید به این چهره میباشد که تورهای پره ساحلی از ساحل به وسیله یک کشتی تورریز بصورت نیم دایره نسبت به خط کنار دریا به دور تا دور گله ماهی تا عمق 30 متری ریخته گردیده ودر چنین شرایطی تور تمام ستون آب از مرحله تا بستر را بصورت یک دیواره توری محصور می نماید . طناب شناوری ( بویه) این تور در روی تراز آب و طناب وزنه در روی بستر مستقر می شود . بعد با کشیدن تور از کنار دریا بوسیله دو تراکتور مجهز به وینچ تور کش، ماهیان ریز و غیر استاندارد از چشمه های درشت باله ها خارج گردیده و ماهیان درشت و استاندارد به بخش کیسه سوقدهی می شوند . در این راه صید ماهیان فارغ از گیر کردن در چشمه های تور (اندازه چشمه ها کمتر از اندازه گوشگیری ماهی است) بوسیله دیواره توری به سمت حاشیه دریا هل داده شده و عمل صید با جاروب کردن ماهی ها در ساحل انجام می گیرد (شکل 6) .ارتفاع بازه عملیات صیادی معمولا3 -2 ساعت بوده و کار صید سوای انقطاع 4-3 توشه در روز تکرار می شود . در این رویکرد از دستگاه ماهی یاب ( سونار یا این که اکوساندر) استفاده نمی گردد .
صید
با تور گوشگیر شناور دو جداره تورهای گوشگیر شناور از حیث درجه کار جزو ابزار صید حرکتی می باشند . این رویه صید فقط در شبکه اتصال دریای خزر به تالاب انزلی و بخش سفلای این تالاب همگانی می باشد .صیادان برای صید ماهی سپید مهاجر از دریای خزر به تالاب انزلی( عمدتاً ماهی سپید مهاجر فرم پائیزه) از تورهای گوشگیر دو جداره بطول 30-25 متر و پهنا 4-3 متر بااندازه چشمه جدار اول 50 میلیمتر و جداره پشتی 40 میلیمتر با مخلوط نخ تک لایی نایلونی و بافته گره دار با گره چپ دوبل و ضریب آویختگی 50درصد به کار گیری می کنند .شیوه صید بدین رخ هست که صیادان در مدت مسافرت ماهی سپید از دریا به تالاب انزلی این تورها را در مسیر سفر ماهی عمود بر پهنا شبکه بصورت نیمدایره مستقر می کنند . آن گاه در حالی که صیادان در داخل قایق صیادی و بروی تور حضور فعال دارند با جریان آب از تالاب به سمت دریا ، تور به چهره غیر اثبات و شناور جنبش نموده و ماهیان در مسیر مسافرت در اثر برخورد با بدنه تور در آن گوشگیر یا تور پیچ شده و صید می گردند (خانی پور ،1382) . مدت بازه عملیات صیادی در این راه 30 الی 60 دقیقه بوده و این کار ( تور ریزی و تورکشی) بدفعات 10-8 بار در روز چهره می گیرد .ماهیان صید شده بلافاصله با کشیدن تور به داخل قایق صیادی از تورها خارج می گردند . در این راه هم از دستگاه ماهی یاب (سونار یا اکوساندر) به کار گیری نمی شود .علاوه بر روشهای فوق الذکر صید ماهی سفید بصورت تفریحی و سنتی بوسیله چوب و قلاب ماهیگیری و تور پرتابی یا این که ماشک هم در رودخانه ها و تالاب انزلی متداول است .