موقعیت
بازار مزارع پرورش میگو در هم اکنون حاضر در سرزمین بهصورت مزارع 20 هکتاری طراحی شده است که 16 هکتار استخر اثرگذار دارد . جذاب میباشد بدانید کشورهای حساس پرورشدهنده میگو مانند تایلند، ویتنام، چین و مکزیک از پتانسیل ایران در موضوع رشد میگو بهرهمند نیستند . در شرایط مطلوب کشور ایران بضاعت صادرات تا 2میلیارد دلار میگو را دارااست که این رقم در سال پیشین 50 میلیون دلار بوده و پیشبینی می گردد امسال به رقم 65 میلیون دلار رسد . با دقت به این که این توان تولیدی و صادراتی در سرزمین وجود داراست با یک حساب و کتاب پی میبریم که در این بخش موقعیت دوچندان قابل قبولی وجود داراست . با دقت به ارقام جان دار در حال حاضر 30میلیون بدن مرحله رویش میگوی دنیا میباشد . درصورتی که بخواهیم به افق 2 میلیارد دلاری صادرات میگو برسیم باید 300هزار تن میگو ساخت کنیم که مساوی 10درصد از سهم تولید جهانی میباشد . این در حالی میباشد که ما در شرایط فعلی با حدود 15هزار تن (تولید امسال) 25/0درصد از ساخت دنیا را در اختیار داریم .
در بازار داخلی نیز 35 تا 40 درصد میگوی تولیدی جمهوری اسلامی ایران مصرف می شود ولی یک استثنا نیز وجود دارد که در سال 1392 این رقم به 10درصد کاهش یافت و این بهدلیل ارتقا ارزش جهانی میگو بوده هست . قیمت جهانی میگو در سال 1392 بهدلیل شیوع بیماری حدود 2دلار افزایش یافت و باعث شد مصرفکننده اهل ایران با دقت به افزایش قیمتها بضاعت خرید میگو را نداشته باشد، ولی با این وجود امروز تمدن مصرف میگو بهعنوان یک کالای مغذی در کشور جا افتاده میباشد .
فرصتها
و تهدیدهای بازار علیاکبر خدایی، دبیرکل اتحادیه صادرکنندگان آبزیان کشور درباره فرصتها و تهدیدهای بازار میگوید:آبزی پروری و بهخصوص صنعت رویش میگو یک صنعت رو به پرورش در دنیا محسوب میشود و با اعتنا به پتانسیل قدرتمند ایران در این حوزه چه به حیث زمین و چه به نظر دسترسی به آب شادی زمان مناسبی برای ورود به بازار برای تازهواردها وجود دارد .»وی در ادامه میافزاید:«در درحال حاضر حاضر سرانه مصرف ماهی و آبزیان در کشورایران حدود 5/9 کیلوگرم می باشد که با سرانه مصرف عالم (5/19 کیلوگرم) مسافت اکثری دارد . با اعتنا به این ارقام چه در دعوا بازار داخلی و چه در مشاجره صادرات این فرآورده قابلیتهای بالقوهای در جمهوری اسلامی ایران میباشد . از سوی دیگر، با توجه به روند اثبات صید میگو در دنیا حرکت به سمت رویش میگو فقط منش تامین نیازهای رو به رویش این بازار هست .»
خدایی در ادامه درباره رویش میگو در ایران میگوید:«با دقت به اینکه علم فنی مناسب و تجربه واجب در این زمینه در ایران وجود دارد، بدین ترتیب زمان قابل قبولی برای ورود به عرصه رویش میگو در کشورایران آماده شده می باشد . ولی از تهدیدهای بازار نیز نباید غافل شد که مهم ترین آنان بیماریها و وضعیت بازار جهانی می باشد که میتواند تولید این محصول را پایین تاثیر قرار دهد و سرمایه شما را به مخاطره بیندازد .»
سفارش
فعالان بازار خدایی که نخستین پرورشدهنده میگو در کشورایران به حساب می آید و کار خویش را از سال 1372 آغاز کرده در نهایت میگوید:«با دقت به اینکه نزدیکترین سایتهای رشد میگو حدود 20 تا 25 کیلومتر با شهر مسافت داراست بدین ترتیب کسی که میخواهد وارد این عمل شود می بایست بضاعت و توان کار در بخشها دوردست را داشته باشد و با اعتنا به اینکه رویش میگو در بخشها گرمسیری جنوب کشور ایران انجام می گردد کار در بخشها گرم از ملزومات این شغل است .» او خاطرنشان میکند:«کسانی که میخواهند وارد این کسبوکار شوند با سرمایه واجب وارد کار شوند، از تجارب دیگرافراد منفعت بگیرند و اصول علمی و بهداشتی را رعایت کنند . در این صورت می باشد که می توانند در این حوزه موفق فعالیت کنند .