مشکلی که در مورد وجود قندها یا کربوهیدراتها در جیره غذایی قزل آلاوجود داراست این میباشد که ماهی در هضم آنان در دستگاه هاضمه خود و جذب و وارد کردن آنان به خون خویش محدودیت دارااست و حتی در بهترین شرایط، حداکثر 60تا65درصد از کربوهیدراتها(مثلا نشاسته) موجود در طعام را هضم ودربدن خود جذب می کند و در شرای اندازه قندها در جیره غذایی قزل آلا ازیک حدی بیشتر باشد،قسمت قابل توجهی از آن سوای آنکه هضم و در تن ماهی جذب شود،از دستگاه هاضمه ماهی عبور می کند و از تن بصورت مدفوع دفع می شود . وجود کربوهیدرات یا قند در جیره ،عبور مواد غذایی از دستگاه هاضمه را راحت خیس و سریعتر می کندریا، بنابراین بالا بودن بیش از حد میزان کربوهیدرات در جیره غذایی به پروتئین ها و چربی های جان دار در طعام فرصت هضم توسط دستگاه گوارش و جذب شدن آن ها به تن ماهی را نمی دهد و در نتیجه از دسترس ماهی بیرون گردیده و علامت های مربوط به کمبود پروتئین و چربی را که شامل کاهش پرورش و بیماری های ناشی از کمبود پروتئین میباشند در تن ماهی آشکار می شود . از طرفی، در صورتی که میزان قندها در جیره غذایی قزل آلا زیاد باشد ، بعد از هضم آن و تولید گلوکز(در اثر هضم قندها) کهجذب تن ماهی می شود گلوکز اضافی و بیشتر از حد نیاز ماهی در کبد(بصورت گلیکوژن) ذخیره می شود و مشکلاتی از جمله زردشدن کبد ماهی را به وجود می آورد .
دلیل
به کار گیری از قندها در جیره غذایی قزل آلا:
· بعنوان یک منبع تامین کننده انرژی ارزان قیمت،که به جای پروتئین و چربی موضوع به کارگیری قرار می گیرد .
· موجب افزایش میزان چسبندگی اجزای غذایی به نیز و دیرتر متلاشی شدن طعام ،بویژه غذاهای پیش ساخته کارخانجات تولید (پلت) می شود .
· استفاده از قندها سبب ساز می شود که پروتئین موجود در غذا، بجای آنکه صرف تولید انرژی شود برای ایجاد بافتها و اندام های جدید یا پرورش ماهی و در نهایت افزایش میزان رویش ماهی به کارگیری می شود .
4-
ویتامین ها
نوعی مواد آلی میباشند که وجود انها به اندازه کم در جیره غذایی قزل آلاضروری میباشد که تا رویش و سلامتی این ماهی را تامین کند و در بعضی از فعالیت های حیاتی پیچیده سلولی نیز نقش دارااست . وجود هر یک از ویتامین ها به میزان کافی در جیره غذایی ضروری می باشد ،ویتامین های محلول در چربی در صورتی که مقدارشان در جیره غذایی بیش از حد نیاز باشد سبب ساز ایجاد مسمومیت در قزل آلا می شود . البته در پروسه مختلف رشد نیاز ماهی به عواملی از قبیل رویش ماهی،دمای آب و تغییرات محیطی وابسته هست .
الف:
ویتامین های محلول در آب
این ویتامین ها در رخ وجود در جیره غذایی به سرعت جذب بدن ماهی می شوند و مشکلات ناشی از کمبود آنان به ندرت در ماهی قزل آلا دیده می شود . از بین ویتامین های محلول در آب ، ویتامین سی بسیار مورد اعتنا است و در اثر کمبود آن علایمی نظیر خون ریزی در کبد،کلیه ها ، ماهیچه و ایجاد خمیدگی در استخوان ها دیده می شود .
این ویتامین ها عموما به فیس آنزیم و یا در انتقال انرژی عمل می کنند .