تعداد نوپا ماهی قضیه نیاز با ازاء هر بدن ایجاد 4000 قطعه بوده که بااضافه کردن روستا درصد تلفات احتمالی باید برای تولید هر بدن ماهی قزل آلا تعداد 4400 نوپا ماهی به وزن تقریبی 5 گرم تهیه و تنظیم گردد تراکم ماهیان در این وضعیت 100-70 قطعه در هر متر مربع است . اصول ماهیدار کردن و غذادهی ماهیان در استخرهای دو منظوره با اصول کلی پرورش ماهی قزل آلا یکسان است .
رویش
ماهی با استفاده از منابع آب کشاورزی در روستاها: پرورش ماهی در کنار کار کشاورزی یکی از روشهای به کارگیری با صرفه از منابع آبی است که ضمن اشتغالزایی و امداد به اقتصاد خانوار کشاورز موجب غنی سازی آب کشاورزی وافزایش تولیدها زراعی وباغی خواهد شد .
در آب با دمای 8 تا 18 مرتبه سانتیگراد میتوان ماهی قزل آلا رشد بخشید وبهترین ومناسبترین دما برای تغذیه ورشد ماهی قزل آلا 15 تا 16 مرتبه سانتیگراد می باشد ولی علاوه بر دمای مطلوب آب , جریان دایم آب و بده بستان آن نیز برای رشد ماهی قزل آلا لازم وضروری می باشد .
در استخرهای دو منظوره , آبی که جهت آبیاری از چاه ویا چشمه بیرون میشود قبلی از ورود به زمین زراعی به استخر وارد گردیده و پس از آن خارج وبه مصرف آب پاشی میرسد با استارت فعالیت کشاورزی وآبیاری تولیدها در نصفه اولیه بهار ماهی در استخر رها گردیده ودوره رشد 6 تا 8 ماه خواهد بود .
گونه های
استخرهای دو منظوره: الف
) استخرهای ذخیره آب کشاورزی : اکثراً مستطیل صورت بوده ودر نقاطی مشرف به زمین های زراعی احداث شده اند در این استخرها در صورتی میتوان ماهی قزل آلا پرورش اعطا کرد که آب محل ورود علاوه بر داشتن وضعیت واجب جهت پرورش به میزانی باشد که در طول شبانه روز دست کم 50% آب استخر بده بستان شود .
ب
)استخرهای دو منظوره احداثی آبراهه ای : براساس نقشه های تیپ شیلات به چهره سه استخر یا کانال سیمانی موازی پباده سازی میگردد بطوری که آب به کانال یا استخر اولیه وارد گردیده از آن عبور می کند ودر هنگام ورود به استخر دوم بواسطه اختلاف طول وریزش آب مجدداً هوادهی گردیده وسپس به همین شیوه وارد استخر سوم گردیده وبه مصرف کشاورزی وزراعت میرسد وبدین طرز در کنار کشاورزی در باطن استخرهای دو منظوره ماهی قزل آلا رویش داده می شود .
منش
کار: آبیرنگ که در آن ماهی قزل آلا پرورش داده می گردد باید سرشار از اکسیژن و عاری از گازهای مضر باشد وآب چاه های کشاورزی فاقد اکسیژن کافی و دارای گازهای ضرر و زیان بار برای رویش ماهی قزل آلا است برای رفع این مشکل از برجک هواده به کار گیری می شود که استوانه ای هست با دست کم پنج طبقه توری فلزی چشمه ریز به مسافت بیست سانتیمتر از نیز که باید از کف آب نما دستکم هفتاد سانتی متر طول داشته باشد که در این حال طبقات توری سطح تماس بیشتری بین آب چاه وهوا ایجاد کرده وباعث جذب اکسیژن هوا بوسیله آب ودفع دی اکسیدکربن وسایر گازهای ضرر و زیان بار می شود .
ظرفیت ساخت هر استخر دو منظوره به اندازه آب چاه وابسته میباشد بعنوان نمونه چاهی با آبدهی 20 لیتر در هر ثانیه می تواند یک استخر دو تنی ماهی قزل آلا داشته باشد در صورتی که چاه با آبدهی 40 لیتر در ثانیه یک استخر چهار تنی را پوشش می دهد .
تعداد نوپا ماهی موضوع نیاز با ازاء هر بدن ساخت 4000 قطعه بوده که بااضافه کردن ده درصد تلفات احتمالی باید برای تولید هر بدن ماهی قزل آلا تعداد 4400 نوباوه ماهی به وزن تقریبی 5 گرم تهیه و تنظیم گردد تراکم ماهیان در این حالت 100-70 قطعه در هر متر مربع میباشد . اصول ماهیدار کردن و غذادهی ماهیان در استخرهای دو منظوره با اصول کلی رشد ماهی قزل آلا یکسان میباشد .
پاکسازی
استخر: تخته ها وتوریهای ورودی وخروجی می بایست در طول روز چندین توشه بوسیله برس تمیز گردند . باید دقت داشت آب استخرها همیشه تمیز وشفاف وکف استخر مدام نمایان باشد .بهترین بازه زمانی برای پاکیزگی استخرها صبحها وقبل از طعام دهی به ماهیان میباشد .پیشین از تمیزی استخر, ماهیان می بایست حدود 15 _ 10 ساعت قبلی غذادهی نشده باشند .برای این عمل می بایست کادر فلزی ویژه به طول 50 سانتیمتر وبه عرض استخر تهیه گردیده , بطوریکه 40 سانتیمتر آن به وسیله تخته یا ایرانیت پلاستیکی فشرده کاملاً غیر قابل نفوذ شود وبالای آن به اندازه 10 سانتیمتر توری باشد . بطوریکه به میزان 40 سانتیمتر آب داخل استخر بماند ومازاد آن سرریز شود .