عامل ها
مؤثر در رسیدگی جنسی : دما
: دما تاثیر به سزایی در رسیدگی جنسی ماهیان مولد داراست . به طوری که دمای مناسب سبب ساز می شود که بلوغ بیولوژیک و فیزیولوژیک در ماهیان زودتر انجام گیرد . تجارب نشان دادهاند که دمای ۲۶ سکو به دوران حدود ۵ ماه قادر است در رسیدن ماهی ها به بلوغ عملی و فیزیولوژیک مؤثر باشد و کاهش دما میتواند بازه وصال به بلوغ را در ماهیان ارتقا دهد .
فروغ
: نور و روشنایی هم میتواند به عنوان یک فاکتور در رسیدگی گنادهای ماهی ماده و بیضههای ماهی نر مؤثر باشد البته نقش فاکتور نور و روشنایی هنوز در ماهیان تزیینی دقیقاً معین نگردیدهاست . تجارب نشان میدهد که قرار دادن ماهیان در پایین فروغ و روشنایی مهتابی به دوران ۱۲ ساعت در روز میتواند در تسریع فرایند بلوغ مؤثر باشد .
حضور
متاع مخالف : حضور متاع مخالف نیز در آکواریم قادر است در تسریع روند رسیدن به بلوغ ماهی ها مؤثر باشد .
تغذیه
: تغذیه با مواد پروتئینی و ویتامین ها میتواند در مراحل وصال به بلوغ مؤثر باشد به طوری که گفته میشود خوبتر هست ماهی ها از ۲ ماهگی به بالا از غذای با دستکم پروتئین ۴۰٪ منفعت مند گردند . خوب تر هست از ۲۲ ماهگی به بالا غذای زنده نظیر : آرتمیای بالغ، کرم توبیفکس و کرم خونی استفاده شود . بهتر است از ماه سوم از قطره ویتامین که به چهره محلول هست هم استفاده گردد . به کارگیری غذاها با مواد رنگدانه دار مثل کاروتنوئیدها نیز میتوانددر تغییر رنگ مولدین مؤثر باشد . برای این خواسته هم میتوانید از غذاهای زنده به کارگیری فرمائید و نیز از مواد حاوی کاروتنوئید . سفارش میشود از غذاهای ترکیبی ساخته گردیده با هویج استفاده کنید، بدین فیس که یک غذای ترکیبی مشتمل بر مواد پروتئینی مانند جگر را پس از چرخ کردن، با اضافه کردن هویج آن را مجدداً چرخ نمائید به طوری که کاملاً نرم گردیده باشد بعد از آن آن را به مصرف برسانید . از آنجا که این غذا سبب آلودگی میگردد باید در بکارگیری از آن دقت لازم را به کار آورد .
ماهی
گوپی ماهی
گوپی جفتگیری
ماهی گوپی : گوپی ها از سیستم جفت گیری تعدادی شوهری استفاده می کنند ، به این معنی که چون آنها پس از به دنیا آمدن کودک ماهی ها از آنها محافظت خواصی نمیکنند پس ماهی های نر از هر فرصتی برای جفت گیری با ماهیان ماده استفاده می نمایند . از طرفی این راه به ضرروزیان ماهیان ماده تمام میشود . زیرا منجر بسط بیماری و کاهش تغذیه آنها خواهد شد .