کد خبر: ۲۵۵۰۹ ماهی
ها چه غذاهایی میخورند؟ غذای ماهیها متناسب با گونه ماهی متفاوت است، اما جلبکهای دریایی، اسفنجها و پلانکتونها مهم ترین غذاهای مو جود برای ماهیها میباشند .
ماهی
ها چه غذاهایی میخورند؟ ستاره | سرویس گیاهان و حیوانات - ماهیها مواد غذایی فراوان متنوعی را مصرف میکنند . بعضا از آنها جاندارانی همگی چیز خوار می باشند و از حیوان ها دریایی از قبیل ماهیهای کوچکتر، کرمها و دشوار پوستان تغذیه می کنند . در حالی که یک سری از گونه های ماهیها موجودات ریز و مواد گیاهی را می خورند . گونهها دیگر نیز وجود داراهستند که حیواناتی گوشت خوار هستند و دیگر ماهیها را شکار میکنند . رژیم غذایی ماهیها بر حسب عادات غذایی آنان طبقه بندی میشود .
غذای
ماهیها عادات غذایی ماهیها بر حسب جور آنها متغیر است؛ براین اساس تولید فهرست جامعی از حیوان ها دریایی و گیاهان که توسط ماهیها خورده میشوند، فعالیت سادهای نیست . بعضا از گونههای ماهیها طبیعتاً صرفا گوشت خوار یا این که گیاه خوار هستند، ولی ماهیهای کلیه چیز خواری وجود داراهستند که نیز از حیوانات و هم گیاهان به تیتر منشاء غذایی به کار گیری می نمایند .
جلبکهای دریایی: منشاء غذایی ماهیهای همگی چیز خوار و گیاه خوار را هم تأمین می نمایند . ماهیهای همه چیز خوار جلبکهای کوچک را یار با مشقت بار پوستان مصرف میکنند، چون می بایست به شکار آنها بروند .
سبزههای دریایی و جلبک: ماهیهایی که سبزههای دریایی و جلبکها را میخورند، کاملاً گیاه خوار میباشند .
پسماندها و جلبک: ماهیها مواد اضافی جامد، لجنهای مرجانی و مواد ارگانیک را از خود خارج می سازند . این مواد به مرور بازه زمانی در مرحله دریا توده گردیده و پسماندهایی را به وجود میاورند . همین پسماندها منبع غذایی گونههای اکثری از ماهیها را تشکیل می دهند .
اسفنجها: ماهیهای گروه کلیه چیز خوار، اسفنجها را میخورند . به کلام دیگر، مرجع غذایی حیاتی آنها، اسفنج میباشد .
پلانکتون: پلانکتونها، از قبیل اشکال مختلف میگو، ماهی، کاپود، امفیپود و میسید بخش دیگری از منابع غذایی ماهیها را تشکیل میدهند .
رژیم غذایی ترکیبی: ماهیهای همه چیز خوار از یک رژیم غذایی ترکیبی در اعماق اقیانوس پیروی مینمایند . آنان در طینت خویش مجال طلب میباشند و جان خود را با میل کردن هر غذایی که در ته اقیانوسها پیدا کنند، نجات می دهند . رژیم غذایی آنها مشتمل بر ماهیهای کوچک، طاقت فرسا پوستان، کرمها و تقریباً هر چیزی که زهرآلود نباشد، میگردد .
سایر
منابع غذایی گونههایی از ماهیها در تیم ماهیهای گوشت خوار قرار دارا هستند . این ماهیها گونههای دیگر را در حملاتی غافلگیر کننده شکار کرده و می خورند .
سخت پوستان: خرچنگ، میگو و دیگر دشوار پوستان منشا غذایی حیاتی یکسری از گونههای ماهیها را پدید می آورند .
بیمهرگان: بی مهرگان کوچکی که مرجع غذایی تعداد فراوان متنوعی از ماهیها را تشکیل می دهند عبارتند از: کرم ها، حلزون ها، ستاره دریایی و خارپشت دریایی . ارگانیسمهای نشسته و بی حرکتی نظیر مرجان ها، صدفها و پولیپها هم بخش دیگری از رژیم غذایی این جور از ماهیها را پدید می آورند .
انگلها: صرفا انواع اندکی از ماهیها وجود دارا هستند که انگلهای دیگر گونههای ماهیها را میخورند .
●
مقدمه: ماهیان دارنده سر مشق های رفتار تولیدمثلی جالبی هستند که با اکولوژی آن ها رابطه متقابلی داراست .در واقع آزاد کردن گامتها توسط ماهی ها نیازبه همزمانی رفتاریابلوغ گامتهاهم دریک کالا وهم میان کالا ها دارااست .در دست گرفتن این رفتار تولیدمثلی پیچیده بوده وهم هورمونهای درونی وهم دست اندرکاران خارجی نظیر فرومونها ،فتوپریود ،دما ومحل تخمریزی نیز دراین امرمشارکت داراهستند .
●
اشکال رفتارها ی ساخت مثلی: ▪
ماهیانی که از تخمها نگهداری نمی کنند: ۱)
تخم ریزهای بستروسیع: دراین مجموعه اخلاق و رفتار معاشقه یا ایجاد ساختارهای تولیدمثلی چشم نمی شودوبه فیس گروهی مبادرت به تخم ریزی پهناور می نمایند .
۲)
مولدین مخفی ساز: تخمهای خودرا مخفی کرده البته از آنها محافظت نمی نمایند . نظیر ماهی آزاد و قزل آلاکه به یاری دم خویش سوراخی حفر وتخم ها رادر آن پنهان می نمایند . ویاماهی بیتر لینگ که تخم هارا در داخل آبشش صدف یونیونید قرار می دهد .
●
مقدمه: ماهیان دارنده سر مشق های خوی تولیدمثلی جالبی میباشند که با اکولوژی آن ها رابطه متقابلی دارااست .در واقع آزاد کردن گامتها به وسیله ماهی ها نیازبه همزمانی رفتاریابلوغ گامتهاهم دریک جنس وهم دربین مال ها دارد .کنترل این رفتار تولیدمثلی پیچیده بوده وهم هورمونهای درونی وهم دست اندرکاران خارجی مثل فرومونها ،فتوپریود ،دما ومحل تخمریزی نیز دراین امرمشارکت دارا هستند .
●
انواع رفتارها ی تولید مثلی: ▪
ماهیانی که از تخمها مراقبت نمی کنند: ۱)
تخم ریزهای بستروسیع: دراین گروه اخلاق و رفتار معاشقه یا این که ایجاد ساختارهای تولیدمثلی دیده نمی شودوبه فیس گروهی مبادرت به تخم ریزی وسیع می نمایند .
۲)
مولدین مخفی ساز: تخمهای خودرا پنهان کرده البته از آن ها نگهداری نمی نمایند . مانند ماهی آزاد و قزل آلاکه به امداد دم خود سوراخی حفر وتخم ها رادر آن پنهان می کنند . ویاماهی بیتر لینگ که تخم هارا در داخل آبشش صدف یونیونید قرار می دهد .
▪
من را قبت کنندگان: ۱)
گزینش کنندگان بستر: این
نوع آشیانه نمی سازند ولی ماهیان نر بستر تخمریزی را پاک می کنندمثل گاوماهیان ۲)
تخمریزهای لانه ساز: این ماهیان انواعی از ساختارها ،حفرات یاگودال ها رامی سازند وتخم ها رادر درون آن قرار داده وبارور می سازند .
▪
ماهیان باردار: ۱)
ماهیان باردارخارجی: مانندگربه ماهی جنوبی که در متاع ماده یک لایه پوست اسفنجی بر روی شکم پرورش میکند که تخم ها پس ازلقاح به آن می چسبند .ویا اسبک دریایی که ماهی ماده تخم ها را به وسیله یک مجرای تخم بر درداخل کیسه ماهی نر می گذارد .
۲)
ماهیان آبستن داخلی: دراین ماهیان ،همیشه ماهیان ماده جنین ها ویانوزادان را با خویش حمل می نمایند ولقاح داخلی میباشد .
●
دست اندرکاران موثردرتحریک اوولاسیون واسپرماتوژنز: ▪
جایگاه حرارت، فتوپریود، شیمی آب، وجود جفت فراهم برای تولیدمثل(رفتار معاشقه )و فرمون هورمونهای اثر گذار در اخلاق تولید مثلی: ▪
هورمون گنادوتروپین: علاوه
بر تحریک کردن غددجنسی به رویش سبب تحریک تولید استروئیدهای جنسی نیز می شوند ▪
هورمونهای استروئیدی: این هورمونها سبب تحریک رفتارتولیدمثلی ورشد صفات ثانویه جنسی هم می شوند .مثل تسوسترون،کتوتسوسترون ،پروژسترون ها واستروژن هادر ماهی نر و B ۱۷ استرادیول ، تسوسترون و پروژسترون ها وکورتیکواستروئیدهای متنوع در ماهی ماده .
▪
پرولاکتین هورمونهای عصبی هیپوفیزی و واسطه های شیمیایی نظیر پروستاگلاندین ها ●
صفات ثانویه جنسی ▪
هورمونهای تاثیر گذار در پیدایش صفات ثانویه جنسی در نرها: آندروژن:
ـ
رنگ آمیزی ـ
گسترش وبقای ساختارهای ظاهری متفاوت (اندامهای گلابی شکل وتوبرکول
های ساخت مثلی) ـ
تغییرات باله(طویل شدن باله های پشتی در گورامی آبی و ماهی گوپی،وسیع شدن باله دمی به صورت خنجر در دم شمشیری وتوسعه گنوپودیوم از باله مخرجی درpoeciliids) ▪
متیل تسوسترون در ماهیان قنات: تحریک
توبرکول های تولید مثلی وترشح موکوس در تراز پشتی ▪
آندروژن در Haplochromis burtoni(cichlid) : افزایش
برخوردهای تعرضآمیز وتراکم میله های چشمی سیاه ▪
آندروژن در ماهی سه خاره: تحریک ترشح موکوس کبد که جهت چسبیدن در تولید آشیانه به کار می رود .
▪
پرولاکتین در anabantids : ایجاد موکوس که در تولید لانه حبابی به کار می رود .
●
هورمونهای تاثیرگذار در بروزصفات ثانویه جنسی در ماده ها: ▪ استرادیول در ماهی ماده sockeye salmon درماههای پیشین از تخمریزی باعث تیره شدن بدن وصفات تخمریزی ماهی می شود .
▪ تیمار ماهی با تسوسترون یا استرادیول موجب رویش سریع genital tube می شود .
به کار گیری
از بتائین در آبزیان بتائین
بتائین یا این که تری متیل گلیسین یک ادغام آمونیوم چهار وجهی می باشد که اولین توشه در چغندر قند کشف شد . بتائین ماده ای هست سپید رنگ وگرانوله که یکی از متابولیتهای کولین می باشد و به تیتر یک گروه متیل دهنده عمل مینماید . البته بایستی اعتنا داشت که بتائین تنها ترکیبی می باشد که بطور بی واسطه به عنوان دهنده گروه متیل در چرخه انتقال این مجموعه در کبد دخالت داراست به همین عامل بازده کلیدی آن بخش اعظم از کولین میباشد و یک عدد از مواد موجود در چرخه هائی میباشد که هموسیستئین را به ال- متیونین تبدیل می کند . یکی از کلیدی ترین قسمتهای این چرخه بوسیله آنزیم متیونین سنتاز کاتالیز گردیده و از متیلکوبالامین به عنوان کوفاکتور و ۵- متیلتتراهیدروفولات به عنوان کوسوبسترا به کارگیری مینماید . علاوه براین بتائین نقش لیپوتروپیک و حفظ از کبد را نیز برعهده داراست . مواد لیپوتروپیک موادی هستند که از ذخیره چربی در کبد پرهیز کرده و موجب ارتقاء سرعت حذف آن از کبد می گردند .
همچنین ازتجمع چربی در بافتها نیز پرهیز میکنند . چگونگی تجزیه چربیها استئوتوزیس نامیده میشود . بتائین ، کولین و ال- متیونین از گزاره موادی هستند که استئوتوزیس کبدی را در حیوانات زمینه تست تغییر تحول ارائه میکنند . بنظر می رسد کار لیپوتروپیکی این مواد ناشی از ترانس متیلاسیون و اس- آدنوزیل متیونین می باشد . اس- آدنوزیل متیونین در بسیاری از واکنشهای بیوشیمیائی که موجب افزایش سالمی کبد می گردد، از جمله نقش آن در فسفولیپیدها، دخالت می کند . اس- آدنوزیل متیونین از بتائین از روش انتقال گروه متیل در بین بتائین و هموسیستئین بدست میآید بطوری که ابتدا با انتقال گروه متیل از متیونین به هموسیستئین ، ال- متیونین تشکیل شده و سپس این ماده به اس- آدنوزیل متیونین تبدیل میگردد . تبدیل کولین به بتائین نیز به واسطه کار دوآنزیم کولین دهیدوژناز و بتائین آلدئید دهیدروژناز انجام میگیرد وسپس از طریق یک جفت عکس العمل ترانس متیلاسیون تیم متیل در کولین به تیتر یک مجموعه متیلی در اس آدنوزیل متیونین جایگزین میشود . همینطور معین گردیده میباشد که بتائین کبد حیوانها قضیه تست را در برابر سموم کبدی مانند اتانول و کربن تتراکلراید مراقبت مینماید .
نقش محافظتی بتائین در زمینه کبد هم احتمالا از روش ایجاد اس آدنوزیل ذکر شده در بالا می باشد . علاوه بر آن بتائین احتمال دارد از طرز فعالیت اسمولتیکی هم نقش محافظتی خود را ایفا می نماید . یک عدد از جنبه های جالب خاصیت اسمولیتیکی بتائین نقش آن در حفاظت از اسپرمهای یخزده اسب و کاهش استرس ماهیهائی نظیر سالمون که در آب شیرین رویش یافته و آن گاه در آب دریا رها می گردند می باشد . بتائین از روده کوچک به درون آنتروسیتها جذب میشود سپس از آنتروسیتها به باطن گردش خون پروتال انتقال یافته و به کبد که اولی منزلت و مهمترین رده متابولیسم آن میباشد حمل میشود . بتائین بطور وسیعی در غذاهای اشکال حیوانات از پاراگراف طیور، خوک، گوساله و ماهی استعمال میشود . و به کارگیری بلند زمان از آن هم هیچگونه اثر سوئی ندارد و هیچگونه باقی ماندهای هم در تولید ها دیده نمی شود و آن گاه از دفع شدن هم حداکثر طی دو هفته بوسیله میکروارگانیسمها تجزیه میشود .
بتائین
در محیطهای آبی بتائین در تن بخش اعظمی از بیمهرگان دریائی و جانورانی که صید ماهیها میشوند به وفور یافت می شود به طوریکه این مبداء به عنوان یکی از منابع اساسی تامین بتائین موضوع نیاز ماهیها میباشد . بتائین به دلیل دارا بودن حصوصیات ویژه، در طعام سالمونها به اندازه ۱۵-۲ گرم در هرکیلوگرم طعام آبزیان مسئله استعمال قرار گرفته و سبب ساز ارتقا خوشخوراکی، بهبود اندازه رشد و ضریب تبدیل غذایی می گردد . در صورتیکه اندازه مصرف خوراک را یک تا ۸ درصد وزن بدن در روز درنظرگرفته و میزان بتائین جانور در طعام نیز ۲ تا ۱۵ گرم در هر کیلوگرم طعام باشد، در اینصورت بتائین دریافت شده به وسیله ماهی از طریق غذا از ۲۰ تا ۱۲۰۰ میلی گرم در هر کیلوگرم در روز متغیر بوده، که این اندازه چه بسا در آزمایشات طولانی مدت(حدود یکسال) هیچگونه اثر سوئی در ادامه نداشته است . غلظت بتائین در ماهیچه ها سالمون جوان تغذیه گردیده با جیره در اختیار گرفتن و جیره دربردارنده بتائین به میزان ۱۵ گرم در کیلوگرم طعام به زمان یک تا دو ماه، بترتیب ۲۸/۰– ۱۲/۰ و۹/۰- ۷/۰ گرم در کیلوگرم بوده هست .
برای مقایسه بایستی یاداوری نمائیم که در طاقت فرسا پوستان مورد مصرف انسان، غلظت بتائین میزان گیری گردیده در عضله ها نو بین ۱ تا ۹ گرم در کیلوگرم و در حلزونها در میان ۶ تا ۱۴ گرم در کیلوگرم میباشد .همچنین بتائین برای سالها به عنوان مادهای جهت تحریک ماهیها به طعام خوردن به کارگیری می شد . این خواص منحصربهفرد به شخص بتائین ناشی از ساختمان دو قطبی و کار شیمیائی گروههای متیل آن می باشد که میتواند در واکنشهای آنزیمی فعال باشد .بتائین از نظر شیمیائی پایدار و غیر سمی میباشد و به وسیله تمامی موجودات زنده در مقادیر گوناگون ایجاد می شود . با این وجود تعداد مقداری از موجودات زنده بتائین را در غلظت بالا ذخیره می نمایند .
از بهترین ذخیرهکنندگان بتائین می توانیم به گیاهان خانواده Chenopodiaceae (چغندر قند) و بعضا از میکروبها و بیمهرگان آبزی اشاره کرد . این موجودات برای نگهداری خودشان از استرسهای اسموتیکی در شرایط خشک و یا دارنده نمک بالا،بتائین را در بافتهای خویش جمعآوری میکنند . با اعتنا به این که عمده آبزیان بیمهره ، مرجع غذایی اساسی برای ماهیها میباشند ، پس تعجبآور نخواهد بود که به عامل رایحه و طعم مطبوع بتائین ماهیها به طرف آن جذب شوند و این خاصیت جذب کنندگی بتائین، آن را یک افزودنی ایدهآل برای طولانی تر کردن به خوراک آبزیان بمنظور ارتقاء خوش خوراکی قرار دادهاست .بطور کلی بتائین در آبزیان موجب بهبود سرعت رشد و ضریب تبدیل غذائی، کاهش درصد چربی و ارتقاء پروتئین جنازه ،کاهش استرس ناشی از تغییرات محیط رشد و تحریک آبزیان به تغذیه می شود .