ماکیان البرز

ماکیان البرز

ماکیان البرز

ماکیان البرز

غذای ماهی‌ها عادات غذایی ماهی‌ها


کد خبر: ۲۵۵۰۹ ماهی‌ 

ها چه غذا‌هایی می‌خورند؟ غذای ماهی‌ها متناسب با گونه ماهی متفاوت است،‌ اما جلبک‌های دریایی، اسفنج‌ها و پلانکتون‌ها مهم ترین غذاهای مو جود برای ماهی‌‌ها میباشند . 

ماهی‌ 

ها چه غذا‌هایی می‌خورند؟ ستاره | سرویس گیاهان و حیوانات - ماهی‌ها مواد غذایی فراوان متنوعی را مصرف می‌کنند . بعضا از آن‌ها جاندارانی همگی چیز خوار می باشند و از حیوان ها دریایی از قبیل ماهی‌های کوچکتر، کرم‌ها و دشوار پوستان تغذیه می کنند . در حالی که یک سری از گونه های ماهی‌ها موجودات ریز و مواد گیاهی را می خورند . گونه‌ها دیگر نیز وجود دارا‌هستند که حیواناتی گوشت خوار هستند و دیگر ماهی‌ها را شکار می‌کنند . رژیم غذایی ماهی‌ها بر حسب عادات غذایی آنان طبقه بندی میشود . 


غذای 

ماهی‌ها عادات غذایی ماهی‌ها بر حسب جور آنها متغیر است؛ براین اساس تولید فهرست جامعی از حیوان ها دریایی و گیاهان که توسط ماهی‌ها خورده می‌شوند، فعالیت ساده‌ای نیست . بعضا از گونه‌های ماهی‌ها طبیعتاً صرفا گوشت خوار یا این که گیاه خوار هستند، ولی ماهی‌های کلیه چیز خواری وجود دارا‌هستند که نیز از حیوانات و هم گیاهان به تیتر منشاء غذایی به کار گیری می نمایند . 

جلبک‌های دریایی: منشاء غذایی ماهی‌های همگی چیز خوار و گیاه خوار را هم تأمین می نمایند . ماهی‌های همه چیز خوار جلبک‌های کوچک را یار با مشقت بار پوستان مصرف می‌کنند، چون می بایست به شکار آنها بروند . 

خوراک آبزیان

سبزه‌های دریایی و جلبک: ماهی‌هایی که سبزه‌های دریایی و جلبک‌ها را می‌خورند، کاملاً گیاه خوار می‌باشند . 

پسماند‌ها و جلبک: ماهی‌ها مواد اضافی جامد، لجن‌های مرجانی و مواد ارگانیک را از خود خارج می سازند . این مواد به مرور بازه زمانی در مرحله دریا توده گردیده و پسماند‌هایی را به وجود میاورند . همین پسماند‌ها منبع غذایی گونه‌های اکثری از ماهی‌ها را تشکیل می دهند . 

اسفنج‌ها: ماهی‌های گروه کلیه چیز خوار، اسفنج‌ها را میخورند . به کلام دیگر، مرجع غذایی حیاتی آن‌ها، اسفنج می‌باشد . 

پلانکتون: پلانکتون‌ها، از قبیل اشکال مختلف میگو، ماهی، کاپود، امفیپود و میسید بخش دیگری از منابع غذایی ماهی‌ها را تشکیل می‌دهند . 

رژیم غذایی ترکیبی: ماهی‌های همه چیز خوار از یک رژیم غذایی ترکیبی در اعماق اقیانوس پیروی می‌نمایند . آنان در طینت خویش مجال طلب می‌باشند و جان خود را با میل کردن هر غذایی که در ته اقیانوس‌ها پیدا کنند، نجات می دهند . رژیم غذایی آن‌ها مشتمل بر ماهی‌های کوچک، طاقت فرسا پوستان، کرم‌ها و تقریباً هر چیزی که زهرآلود نباشد، می‌گردد . 

سایر 

منابع غذایی گونه‌هایی از ماهی‌ها در تیم ماهی‌های گوشت خوار قرار دارا هستند . این ماهی‌ها گونه‌های دیگر را در حملاتی غافلگیر کننده شکار کرده و می خورند . 


سخت پوستان: خرچنگ، میگو و دیگر دشوار پوستان منشا غذایی حیاتی یک‌سری از گونه‌های ماهی‌ها را پدید می آورند . 

بی‌مهرگان: بی مهرگان کوچکی که مرجع غذایی تعداد فراوان متنوعی از ماهی‌ها را تشکیل می دهند عبارتند از: کرم ها، حلزون ها، ستاره دریایی و خارپشت دریایی . ارگانیسم‌های نشسته و بی حرکتی نظیر مرجان ها، صدف‌ها و پولیپ‌ها هم بخش دیگری از رژیم غذایی این جور از ماهی‌ها را پدید می آورند . 

انگل‌ها: صرفا انواع اندکی از ماهی‌ها وجود دارا هستند که انگل‌های دیگر گونه‌های ماهی‌ها را می‌خورند . 


فیزیولوژی رفتارهای تولیدمثلی در ماهی

● 

مقدمه: ماهیان دارنده سر مشق های رفتار تولیدمثلی جالبی هستند که با اکولوژی آن ها رابطه متقابلی داراست .در واقع آزاد کردن گامتها توسط ماهی ها نیازبه همزمانی رفتاریابلوغ گامتهاهم دریک کالا وهم میان کالا ها دارااست .در دست گرفتن این رفتار تولیدمثلی پیچیده بوده وهم هورمونهای درونی وهم دست اندرکاران خارجی نظیر فرومونها ،فتوپریود ،دما ومحل تخمریزی نیز دراین امرمشارکت دارا‌هستند . 

● 

اشکال رفتارها ی ساخت مثلی: ▪ 

ماهیانی که از تخمها نگهداری نمی کنند: ۱) 

تخم ریزهای بستروسیع: دراین مجموعه اخلاق و رفتار معاشقه یا ایجاد ساختارهای تولیدمثلی چشم نمی شودوبه فیس گروهی مبادرت به تخم ریزی پهناور می نمایند . 

۲) 

مولدین مخفی ساز: تخمهای خودرا مخفی کرده البته از آنها محافظت نمی نمایند . نظیر ماهی آزاد و قزل آلاکه به یاری دم خویش سوراخی حفر وتخم ها رادر آن پنهان می نمایند . ویاماهی بیتر لینگ که تخم هارا در داخل آبشش صدف یونیونید قرار می دهد . 

خوراک آبزیان

● 

مقدمه: ماهیان دارنده سر مشق های خوی تولیدمثلی جالبی می‌باشند که با اکولوژی آن ها رابطه متقابلی دارااست .در واقع آزاد کردن گامتها به وسیله ماهی ها نیازبه همزمانی رفتاریابلوغ گامتهاهم دریک جنس وهم دربین مال ها دارد .کنترل این رفتار تولیدمثلی پیچیده بوده وهم هورمونهای درونی وهم دست اندرکاران خارجی مثل فرومونها ،فتوپریود ،دما ومحل تخمریزی نیز دراین امرمشارکت دارا هستند . 

● 

انواع رفتارها ی تولید مثلی: ▪ 

ماهیانی که از تخمها مراقبت نمی کنند: ۱) 

تخم ریزهای بستروسیع: دراین گروه اخلاق و رفتار معاشقه یا این که ایجاد ساختارهای تولیدمثلی دیده نمی شودوبه فیس گروهی مبادرت به تخم ریزی وسیع می نمایند . 

۲) 

مولدین مخفی ساز: تخمهای خودرا پنهان کرده البته از آن ها نگهداری نمی نمایند . مانند ماهی آزاد و قزل آلاکه به امداد دم خود سوراخی حفر وتخم ها رادر آن پنهان می کنند . ویاماهی بیتر لینگ که تخم هارا در داخل آبشش صدف یونیونید قرار می دهد . 

▪ 

من را قبت کنندگان: ۱) 

گزینش کنندگان بستر: این 

نوع آشیانه نمی سازند ولی ماهیان نر بستر تخمریزی را پاک می کنندمثل گاوماهیان ۲) 

تخمریزهای لانه ساز: این ماهیان انواعی از ساختارها ،حفرات یاگودال ها رامی سازند وتخم ها رادر درون آن قرار داده وبارور می سازند . 

▪ 

ماهیان باردار: ۱) 

ماهیان باردارخارجی: مانندگربه ماهی جنوبی که در متاع ماده یک لایه پوست اسفنجی بر روی شکم پرورش میکند که تخم ها پس ازلقاح به آن می چسبند .ویا اسبک دریایی که ماهی ماده تخم ها را به وسیله یک مجرای تخم بر درداخل کیسه ماهی نر می گذارد . 

۲) 

ماهیان آبستن داخلی: دراین ماهیان ،همیشه ماهیان ماده جنین ها ویانوزادان را با خویش حمل می نمایند ولقاح داخلی می‌باشد . 

● 

دست اندرکاران موثردرتحریک اوولاسیون واسپرماتوژنز: ▪ 

جایگاه حرارت، فتوپریود، شیمی آب، وجود جفت فراهم برای تولیدمثل(رفتار معاشقه )و فرمون هورمونهای اثر گذار در اخلاق تولید مثلی: ▪ 

هورمون گنادوتروپین: علاوه 

بر تحریک کردن غددجنسی به رویش سبب تحریک تولید استروئیدهای جنسی نیز می شوند ▪ 

هورمونهای استروئیدی: این هورمونها سبب تحریک رفتارتولیدمثلی ورشد صفات ثانویه جنسی هم می شوند .مثل تسوسترون،کتوتسوسترون ،پروژسترون ها واستروژن هادر ماهی نر و B ۱۷ استرادیول ، تسوسترون و پروژسترون ها وکورتیکواستروئیدهای متنوع در ماهی ماده . 

▪ 

پرولاکتین هورمونهای عصبی هیپوفیزی و واسطه های شیمیایی نظیر پروستاگلاندین ها ● 

صفات ثانویه جنسی ▪ 

هورمونهای تاثیر گذار در پیدایش صفات ثانویه جنسی در نرها: آندروژن: 

ـ 

رنگ آمیزی ـ 

گسترش وبقای ساختارهای ظاهری متفاوت (اندامهای گلابی شکل وتوبرکول 

های ساخت مثلی) ـ 

تغییرات باله(طویل شدن باله های پشتی در گورامی آبی و ماهی گوپی،وسیع شدن باله دمی به صورت خنجر در دم شمشیری وتوسعه گنوپودیوم از باله مخرجی درpoeciliids) ▪

متیل تسوسترون در ماهیان قنات: تحریک 

توبرکول های تولید مثلی وترشح موکوس در تراز پشتی ▪ 

آندروژن در Haplochromis burtoni(cichlid) : افزایش 

برخوردهای تعرضآمیز وتراکم میله های چشمی سیاه ▪ 

آندروژن در ماهی سه خاره: تحریک ترشح موکوس کبد که جهت چسبیدن در تولید آشیانه به کار می رود . 

▪ 

پرولاکتین در anabantids : ایجاد موکوس که در تولید لانه حبابی به کار می رود . 

● 

هورمونهای تاثیرگذار در بروزصفات ثانویه جنسی در ماده ها: ▪ استرادیول در ماهی ماده sockeye salmon درماههای پیشین از تخمریزی باعث تیره شدن بدن وصفات تخمریزی ماهی می شود . 

▪ تیمار ماهی با تسوسترون یا استرادیول موجب رویش سریع genital tube می شود . 

آفلاتوکسیکوزیس

آفلاتوکسیکوزیس 
و آفلاتوکسین‌ها در آبزیان آفلاتوکسیکوزیس بیماری است که بخش اعظم گونه های ماهیان را پایین تاثیر قرار می دهد ونتایج هنگامی حاصل می شود که غذای کثیف به آفلاتوکسینها توسط ماهی خورده شود . آفلاتوکسینها مواد شیمیایی میباشند که توسط گونه های قارچها ( آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس ) ساخت می شوند که بطور کلی بعنوان کپک شناخته می شوند .آفلاتوکسینها بطور کلی دانه های روغنی بمانند تخم پنبه،بادام زمینی،ذرت ،گندم ،تخم آفتاب گردان ،غذای ماهی و بطور کلی تمام غذاها می توانند به آفلاتوکسینها کثیف شوند .چهار آفلاتوکسین حساس دربرگیرنده آفلاتوکسینهای B1 ، B2 ، G1، G2می باشند که بطور بی واسطه دانه های روغنی و غذای ماهی را آلوده می نمایند .عواملی که سبب ساز ارتقا آفلاتوکسین در غذاها می گردند مشتمل بر سکو حرارت محیطی بالای 27 جایگاه سانتی گراد ،رطوبت محیطی فراتر از 62درصد ورطوبت غذای بالای 14 درصد می‌باشند . اندازه آلودگی با وضعیت جغرافیایی،روشهای انبار کردن و فعالیت آوری مواد غذایی تغییر‌و تحول خواهد کرد . انبار کردن غیر مناسب مواد غذایی یک عدد از متداولترین دلیل مستعد کننده برای رویش آفلاتوکسین وتولید کپک می باشدوآن ادله می تواند بوسیله پرورش دهنده ماهی کنترل شود . 
مضمون‌ 
آفلاتوکسین در غذای ماهی آفلاتوکسین B1 یکی از قویترین آفلاتوکسین دلیل ایجاد کننده سرطان بطور طبیعی در حیوان‌ها می باشد .اولی شیوع آفلاتوکسیکوزیس ماهی در هچری ماهی قزل آلا در سال 1960 اتفاق به زمین خورد .در قزل آلای رنگین کمان پرورشی که باپلتهای فراهم گردیده با ترکیب تخم پنبه آلوده به آفلاتوکسینها تغذیه شده بودند تومور های کبدی توسعه و گسترش یافت . اگر چه تخم پنبه کثیف بمدت طولانی بعنوان اجزای حساس در ترکیب طعام استفاده نشده بود با وجود این بیش از 85 درصد ماهیها در این هچری تلف شدند .انبارکردن نا صحیح همه مواد غذایی و تغذیه با خوراک های آلوده منجر آلودگی به آفلاتوکسینها می شود .آفلاتوکسیکوزیس درحال حاضر در صنعت قزل آلای رنگین کمان بخاطر قوانین دشوار سازمان دارو و طعام (F .D .A) بعلت غربالگری آفلاتو کسین در دانه های روغنی،ذرت وسایر اجزای خوراکی محدود شده می باشد . 
به هر حال این سم ماهیان پرورشی گرمابی مانند تیلاپیا،گربه ماهی را بدلیل ارتقا فرمولاسیون جیره غذایی با اجزای گیاهی به اندازه بخش اعظم و اجزای حیوانی به اندازه کمتر،بیشتر پایین تاثیر قرار می دهد . برهان ارتقا پتانسیل بسط آفلاتوکسیکوزیس در این اشکال ( ماهیان گرمابی) پر سرعت مسئله اعتنا قرار گرفت که اجزای گیاهی پتانسیل بالا تری نسبت به اجزای حیوانی برای آلودگی با آفلاتوکسینها را دارا هستند .در حالت گرمسیری و نیمه گرمسیری پتانسیل توسعه آفلاتوکسیکوزیس بعلت انبار کردن مواد غذایی زیر حالت رطوبت ذیل وحرارت بالا ارتقا می یابد . غذای قرار گرفته در معرض سم آفلاتوکسین علاوه بر ضربه اقتصادی باعث تلفات شدید درحیوانات می شود . وسعت بیماری که به وسیله آفلاتوکسینها ساخت می شود به سن و نوع ماهی بستگی داراست .طفل ماهیها به آفلاتوکسین بیشتر از بالغین حساس می‌باشند و بعضا از اشکال ماهیها نسبت به سم آفلاتوکسین بخش اعظم حساسند .مطالعات انجام گردیده روی ماهی تیلاپیای نیل نشان اعطا کرد که زمانی ماهیها با جیره غذایی حاوی 8/1 میلی گرم آفلاتوکسین B1 در هر کیلوگرم طعام بمدت 75 روز تغذیه شده بودند کاهش سرعت رویش بعلاوه ناهنجاریهای بافتی یا این که آسیب هایی در کبد را که علامت شروع و توسعه و گسترش سرطان بود نشان دادند .درمطالعه دیگرغلظتهای مختلف آفلاتوکسین B1 را بر روی تیلاپیای نیل 7/2 گرمی انجام دادند .ماهی هایی که با جیره غذایی محتوی 5/2، 10 یا 100 میلی گرم آفلاتوکسین B1 در هر کیلوگرم غذا بمدت 8 هفته تغذیه شده بودند کاهش وزن و کاهش شمار سلولهای خونی را نشان دادند .ماهیان تغذیه گردیده به مقدار 10 میلی گرم آفلاتوکسین B1 در هر کیلو گرم طعام ناهنجاری کبدی را نشان دادند . وماهیانی که با100 میلی گرم آفلاتوکسین B1 در هر کیلوگرم خوراک تغذیه شده بودند کاهش وزن هم پا باآسیب کبدی و60 درصد ماهیها نیز در نقطه پایان آزمایش تلف شدند .بقیه مطالعات نشان دادند که تراز تحمل آفلاتوکسین برای تیلاپیا با راه رشد ماهی فرق می‌کند . در آب سبز وجاری حضور مقدار 25 تا 39 ppb آفلاتوکسین در آب باعث کاهش رشد فارغ از تلفات ماهی می شود .در رشد قفس غلظت آفلاتوکسین بالای 5 ppb در آب سبب ساز افزایش سرعت مرگ ومیر می گردد .قزل آلای رنگین کمان در مقایسه با گربه ماهی به سم آفلاتوکسین B1 بخش اعظم با اهمیت می باشد .قزل آلای رنگین کمان تغذیه شده با جیره دربردارنده 0004/0 میلی گرم آفلاتوکسین B1 در هر کیلوگرم غذا (4/0ppb) بمدت 15 ماه احتمالآ بمیزان 14 درصد تومور ها بسط می یابند .در قزل آلای رنگین کمان تغذیه گردیده با جیره دربردارنده 02/0 آفلاتوکسین B1 در هر کیلوگرم خوراک (20 ppb ) بمدت 8 ماه اندازه شیوع تومور های کبدی 58 درصد وبا ادامه تغذیه بمدت 12 ماه اندازه شیوع تومور ها به83 درصد رسید . گربه ماهی تغذیه شده با جیره حاوی 10 میلی گرم آفلاتوکسین B1 در هر کیلوگرم خوراک (10000 ppb ) بمدت 10 هفته کاهش سرعت پرورش وزخمهای داخلی خفیف را نشان دادند . 

به کار گیری از بتائین در آبزیان

به کار گیری 

از بتائین در آبزیان بتائین 

بتائین یا این که تری متیل گلیسین یک ادغام آمونیوم چهار وجهی می باشد که اولین توشه در چغندر قند کشف شد . بتائین ماده ای هست سپید رنگ وگرانوله که یکی از متابولیتهای کولین می باشد و به تیتر یک گروه متیل دهنده عمل می‌نماید . البته بایستی اعتنا داشت که بتائین تنها ترکیبی می باشد که بطور بی واسطه به عنوان دهنده گروه متیل در چرخه انتقال این مجموعه در کبد دخالت داراست به همین عامل بازده کلیدی آن بخش اعظم از کولین می‌باشد و یک عدد از مواد موجود در چرخه هائی می‌باشد که هموسیستئین را به ال- متیونین تبدیل می کند . یکی از کلیدی ترین قسمتهای این چرخه بوسیله آنزیم متیونین سنتاز کاتالیز گردیده و از متیلکوبالامین به عنوان کوفاکتور و ۵- متیلتتراهیدروفولات به عنوان کوسوبسترا به کارگیری مینماید . علاوه براین بتائین نقش لیپوتروپیک و حفظ از کبد را نیز برعهده داراست . مواد لیپوتروپیک موادی هستند که از ذخیره چربی در کبد پرهیز کرده و موجب ارتقاء سرعت حذف آن از کبد می گردند . 

همچنین ازتجمع چربی در بافتها نیز پرهیز میکنند . چگونگی تجزیه چربیها استئوتوزیس نامیده می‌شود . بتائین ، کولین و ال- متیونین از گزاره موادی هستند که استئوتوزیس کبدی را در حیوانات زمینه تست تغییر تحول ارائه میکنند . بنظر می رسد کار لیپوتروپیکی این مواد ناشی از ترانس متیلاسیون و اس- آدنوزیل متیونین می باشد . اس- آدنوزیل متیونین در بسیاری از واکنشهای بیوشیمیائی که موجب افزایش سالمی کبد می گردد، از جمله نقش آن در فسفولیپیدها، دخالت می کند . اس- آدنوزیل متیونین از بتائین از روش انتقال گروه متیل در بین بتائین و هموسیستئین بدست میآید بطوری که ابتدا با انتقال گروه متیل از متیونین به هموسیستئین ، ال- متیونین تشکیل شده و سپس این ماده به اس- آدنوزیل متیونین تبدیل میگردد . تبدیل کولین به بتائین نیز به واسطه کار دوآنزیم کولین دهیدوژناز و بتائین آلدئید دهیدروژناز انجام می‌گیرد وسپس از طریق یک جفت عکس العمل ترانس متیلاسیون تیم متیل در کولین به تیتر یک مجموعه متیلی در اس آدنوزیل متیونین جایگزین می‌شود . همینطور معین گردیده می‌باشد که بتائین کبد حیوان‌ها قضیه تست را در برابر سموم کبدی مانند اتانول و کربن تتراکلراید مراقبت مینماید . 

نقش محافظتی بتائین در زمینه کبد هم احتمالا از روش ایجاد اس آدنوزیل ذکر شده در بالا می باشد . علاوه بر آن بتائین احتمال دارد از طرز فعالیت اسمولتیکی هم نقش محافظتی خود را ایفا می نماید . یک عدد از جنبه های جالب خاصیت اسمولیتیکی بتائین نقش آن در حفاظت از اسپرمهای یخ‌زده اسب و کاهش استرس ماهیهائی نظیر سالمون که در آب شیرین رویش یافته و آن گاه در آب دریا رها می گردند می باشد . بتائین از روده کوچک به درون آنتروسیتها جذب میشود سپس از آنتروسیتها به باطن گردش خون پروتال انتقال یافته و به کبد که اولی منزلت و مهم‌ترین رده متابولیسم آن میباشد حمل میشود . بتائین بطور وسیعی در غذاهای اشکال حیوانات از پاراگراف طیور، خوک، گوساله و ماهی استعمال میشود . و به کارگیری بلند زمان از آن هم هیچگونه اثر سوئی ندارد و هیچگونه باقی ماندهای هم در تولید ها دیده نمی شود و آن گاه از دفع شدن هم حداکثر طی دو هفته بوسیله میکروارگانیسمها تجزیه می‌شود . 

خوراک آبزیان

بتائین 

در محیطهای آبی بتائین در تن بخش اعظمی از بیمهرگان دریائی و جانورانی که صید ماهیها میشوند به وفور یافت می شود به طوریکه این مبداء به عنوان یکی از منابع اساسی تامین بتائین موضوع نیاز ماهیها میباشد . بتائین به دلیل دارا بودن حصوصیات ویژه، در طعام سالمونها به اندازه ۱۵-۲ گرم در هرکیلوگرم طعام آبزیان مسئله استعمال قرار گرفته و سبب ساز ارتقا خوشخوراکی، بهبود اندازه رشد و ضریب تبدیل غذایی می گردد . در صورتیکه اندازه مصرف خوراک را یک تا ۸ درصد وزن بدن در روز درنظرگرفته و میزان بتائین جانور در طعام نیز ۲ تا ۱۵ گرم در هر کیلوگرم طعام باشد، در اینصورت بتائین دریافت شده به وسیله ماهی از طریق غذا از ۲۰ تا ۱۲۰۰ میلی گرم در هر کیلوگرم در روز متغیر بوده، که این اندازه چه بسا در آزمایشات طولانی مدت(حدود یکسال) هیچگونه اثر سوئی در ادامه نداشته است . غلظت بتائین در ماهیچه ها سالمون جوان تغذیه گردیده با جیره در اختیار گرفتن و جیره دربردارنده بتائین به میزان ۱۵ گرم در کیلوگرم طعام به زمان یک تا دو ماه، بترتیب ۲۸/۰– ۱۲/۰ و۹/۰- ۷/۰ گرم در کیلوگرم بوده هست . 

برای مقایسه بایستی یاداوری نمائیم که در طاقت فرسا پوستان مورد مصرف انسان، غلظت بتائین میزان گیری گردیده در عضله ها نو بین ۱ تا ۹ گرم در کیلوگرم و در حلزونها در میان ۶ تا ۱۴ گرم در کیلوگرم میباشد .همچنین بتائین برای سالها به عنوان مادهای جهت تحریک ماهیها به طعام خوردن به کارگیری می شد . این خواص منحصربه‌فرد به شخص بتائین ناشی از ساختمان دو قطبی و کار شیمیائی گروههای متیل آن می باشد که می‌تواند در واکنشهای آنزیمی فعال باشد .بتائین از نظر شیمیائی پایدار و غیر سمی میباشد و به وسیله تمامی موجودات زنده در مقادیر گوناگون ایجاد می شود . با این وجود تعداد مقداری از موجودات زنده بتائین را در غلظت بالا ذخیره می نمایند . 

از بهترین ذخیرهکنندگان بتائین می توانیم به گیاهان خانواده Chenopodiaceae (چغندر قند) و بعضا از میکروبها و بیمهرگان آبزی اشاره کرد . این موجودات برای نگهداری خودشان از استرسهای اسموتیکی در شرایط خشک و یا دارنده نمک بالا،بتائین را در بافتهای خویش جمعآوری میکنند . با اعتنا به این که عمده آبزیان بیمهره ، مرجع غذایی اساسی برای ماهیها میباشند ، پس تعجبآور نخواهد بود که به عامل رایحه و طعم مطبوع بتائین ماهیها به طرف آن جذب شوند و این خاصیت جذب کنندگی بتائین، آن را یک افزودنی ایدهآل برای طولانی تر کردن به خوراک آبزیان بمنظور ارتقاء خوش خوراکی قرار دادهاست .بطور کلی بتائین در آبزیان موجب بهبود سرعت رشد و ضریب تبدیل غذائی، کاهش درصد چربی و ارتقاء پروتئین جنازه ،کاهش استرس ناشی از تغییرات محیط رشد و تحریک آبزیان به تغذیه می شود . 

علائم بیماری وبیماری زایی (کریپتوبیوزیس

علائم 
بیماری وبیماری زایی (کریپتوبیوزیس ): بچه ماهیان آلوده به مدل های مختلف این متاع مقداری سیاهتر از معمول وبی اشتها بوده وتمایل به شنا در سطح آب وکناره های استخررا دارا‌هستند . 
در عفونت به وسیله کریپتوبیابرانشیالیس آبششها به رنگ قرمز‌رنگ اما موقعیت غیر ارگانیک داشته وموکوس مضاعف در آبشش وپوست تجمع می یابد . ماهیان بزرگترمقاومت بیشتری دارند . 
انگل زمانی که به وسیله تاکک خود به آبشش ماهی می چسبد به درون اپی تلیوم لاملاها نفوذ می کند . در چهره یورش شدید انگل ووجود دیگر وضعیت مطلوب تخریب اپی تلیوم در ماهیان حساسیت تولید شده وسپس به عارضه ها نقص کلیدی در سیستم تنظیم اسمزی مرگ ماهی به سرعت فرا می رسد . 
پیشگیری 
ودرمان : رویه اختصاصی پیشگیری از پیدایش کریپتوبیوزیس ناشی از کریپتوبیابرانشیالیس به کار گیری از سولفات مس سولفات آهن 2 به 5 هفته یکبار در فصولی که بخت بروز بیماری ارتقا می یابد هست . مخلوط فوق می بایست به فیس افشانه در مرحله استخر پخش شود . غلظت این داروها نباید به بیش از 7ppm در استخر برسد . این محلول علیه سایر تک یاخته گان فرنگی هم موءثر است . 
5-2 
کالا تریکودینا (Genus trichodina Ehrenberg , 1838 ) این انگل متعلق به مککداران می باشد وبطورعمده انگل فرنگی پوست وآبشش ماهیان بوده وقادر به تولید عفونت در ماهیان آب شیرین وشور میباشد . در بعضی وضعیت نظیر تراکم دوچندان ماهیان وسایر دست اندرکاران مانند استرس زایی محیطی سبب ساز مرگ صاحب خانه خود می شوند . 
تریکودینا نعلبکی شکل می‌باشد ودندانه های فوقانی تیزی دارااست که در مدت تغذیه به مرحله پوست یا این که آبشش های ماهیان آسیب می رسانند . 
این انگل مکه هایی در نزدیک دهان دارااست که اکثر اوقات مارپیچی میباشند وبه چهره دایره بی نقص (360 رتبه ) در بعضا مدل ها مقداری کمتر از یک دایره کامل (330 مرتبه ) ودر بعضی جور ها بیش از یک دایره بدون نقص (540 سکو ) امتداد می یابند . 
در شرای انگل تریکودینا به بافت آبشش آسیب برساند در میان حرفه های آبششی به واسطه از در میان رفتن دیواره مویرگها لخته های خونی چشم می شوند که در این نواحی انگلها به راحتی مشاهده می گردند . 
زیست 
شناسی مدل های گوناگون کالا تریکودینا درروی بدن جانوران آبزی از اسفنجها تا لارو دوزیستان زیست می کند ولی ماهیان اکثر ترین صاحب خانه آنها هستند . 
اعضای این مال میزبانان متفاوتی دارا‌هستند . برخی جور ها نظیر کریبیتیس برروی تن ماهی رفته گر زیست کرده دسته پرووازکی در پوست وآبشش ماهی واژه و کلمه زیست می کند نوع آکوتا که بطور طبیعی انگل ماهیان آب شیرین نظیر کپور ماهیان سوف ماهیان می باشد ممکن می باشد بعضا مشقت بار پوستان مانند دیاپتوموس را آلوده و کثیف نمایند . Lom(1992) در چرخه زندگی این انگل کیست تشکیل نشده وانتقال به وسیله شنای مکه دار از یک میزبان به میزبان دیگر انجام می گیرد . این مجموعه انگلها قادرند ساعت ها ویا روز ها سوای صاحب خانه بصورت آزدانه زیست نمایند . 
بیماریزایی 
تریکودیناها انگل فرنگی در سطح بدن آبششها محوطه آبششی یا این که داخل بینی ماهیان یا این که این که برخی از آنان در دیواره داخلی مجاری ادراری زیست می کنند . را ه انتقال مجموعه اخیر به خوبی شفاف نمی باشد البته به نظر می رسد به وسیله ادرار به آب انتقال می یابند ولی نحوه انتقال به بقیه ماهیان معین نمی باشد . 
زمانی که یک تریکودینا به اپی تلیوم صاحبخانه می چسبد مرحله سلول به طرف بخش مکنده انگل کشیده می شود . در ماهیان ذیل استرس وضعیف گردیده لاروهاویا کودک ماهیان که قدرت دفاعی پوست وآبشش آن‌ها کافی نمی باشد این انگل به راحتی تکثیر یافته وبخش عظیمی از پوست وآبشش را می پوشاند وتحریک مستمر آن‌ها وتخریب سلولی وبالاخره نقص در تعادل اسمزی موجب مرگ صاحب خانه می شود . حتی در بعضا وضعیت این انگها به داخل بافتهای پوست ویا آبششها نفوذ می نماید . 
به این ترتیب هر مدل کاهش در مقاومت ماهیان به ویکه تحمل اشکال استرس ها به آنان منجر تکثیر پر سرعت تریکودیناها می شود . در بخش ها معتدل شیوع تریکودیناها فصلی است . در آخرها فصل زمستان واوایل فصل بهار جمع این انگلها به عامل استرس ناشی از زمستان گذرانی ارتقاء می یابد . تعادل صاحب خانه وانگل وابسته به مرتبه حرارت محفظه است . برای مثال در فیس ارتقاء پرسرعت سکو حرات کپور معمولی انگل تریکودیناپدیکولوس را از دست خواهد(6) . 
پیش 
گیری ودرمان این انگل به شوری محیط حساس هست در شوری بالاتر از 300 میلی گرم کلر در لیتر چشم نمی شود . یکی از راههای درمان بیماری حاصل از این انگل استفاده از 250 میلی گرم کلر می‌باشد که در ظرف 4تا6 روز محفظه از این انگل پاکیزه می شود . 
5-3 
فرآورده ایکتیوفتیریوس (Genus 
Ichthyophthirius , fouquet 1870 ) این انگل وابسته به شاخه مککداران بوده تنها یک دسته بنام مولتی فیلی ایس دارااست که خطرناکترین انگل خارجی ماهیان آب شیرین بشمار می آید(7) . ایکتیوفتیریوس استدلال مسبب بیماری لکه سفید یا ایک می‌باشد . 
انگل بالغ ایکتیوفیتریوس معمولا ماهی را ترک می نماید این انگل قهوه ای رنگ وپوشیده از موی می باشد . این انگل هسته نعل اسبی صورت بسیار مشخصی میباشد ومعمولا آهسته حرکت می کند . وگاهی غیر متحرک به نظر می رسد . 
این انگل پس از کنار گذاشتن ماهی به کف استخر سقوط می کند ودر همین حال کیسه دار می شود پس از مدتی حدود500 انگل کوچک گلابی شکل عفونت زا یا این که تومیت از داخل که می باشد آزاد می شود . چنانچه این سطح از انگل با ماهی تماس یابد به آن هجوم می پیروزی . این انگها به پوست نفوذ کرده ووارد تراز بعد از آن مرحله بلوغ می شوند . 
ترونت مرحله عفونت زایی انگل میباشد که به چهره آزاد زیست کرده وآماده تهاجم به صاحبخانه خود می باشد ودر فیس عدم ملاقات با میزبان خویش در عرض دوران کوتاهی می میرد . 
دلیل اساسی انتخاب کننده این مدت جایگاه حرارت آب هست البته از 4 روز تجاوز نمی کند . ترونت ها به مرحله لایه اپی تلیوم پوست ویا آبشش ماهی می چسبند ودر پهنا 5 دقیقه به لایه بازال پوست نفوذ می کنند . موکوسیت های مترشحه که در انتهای حوزه‌ سری ترونت تجمع یافته اند در چسبیدن آن به ماهی نقش مهمی را ایفاء می نمایند . در عفونت های سنگین دیده زبان ومحوطه دهانی نیز مورد حمله انگل واقع می شوند . 
برخی محققین معتقدند که ترونت به وسیله مکه هایش به سلول صاحب خانه می چسبد وموادترشحی در این زمینه دخالت ندارد . نفوذ انگل بوسیله آنزیم هیلورونیداز تسهیل می شوند . ماهیان مولددر حال تخم ریزی نسبت به این انگل کلیدی تر از بقیه ماهیان بوده که علت آن استرس های تحمیل گردیده به ماهی ماده در اثر فعالیت های تولیدمثلی می باشد . 
ماهیانی که در عصر های قبلی به وسیله انگل آلوده شده باشند از بضاعت مقاومت نسبت به یورش بعدی ایک برخواردارند ونسبت به عفونت مجدد مصونیت دارا هستند . به این ترتیب ماهیان برنا کلیدی خیس از ماهیان بالغ می باشند . حساسترین اندام ماهی به این انگل آبششها می باشند که در وضعیت آلودگی شدید مرگ فرا می رسد . به احتمال فراوان یک عدد از عوارض آن عبور اکثر آب از در بین فیلامان ولاملای ماهی می باشد که بخت ملاقات ترونت را با آبشش فراوان می نماید . 
بعلاوه آبشش قوی به ترشح موکوس به عنوان یک سد دفاعی نظیر پوست نمیباشد . 
ایک به طور حساس انگل کپور معمولی میباشد . بنابراین دوره طولانی ارتباط متقابل انگل وماهی کپور باعث به ایجاد کپورهای جدیدی گردیده که از نظر کنتیکی دارای یک مقاومت نسبی نسبت به انگل می‌باشند . برخی محققین در طی پژوهش ها خویش به این نتیجه رسیده اند که ماهیان هیبرید از یک مقاومت نسبی نسبت به این انگل برخوردارند مقاومتی که علت آن به خیر معین نیست . 
لوم (1992) سیکل زندگی انگل ایکتیوفیتریوس در فراتر از 35 جایگاه سانتیگراد وکمتر از 3-2درجه سانتیگراد قطع می شود .