دستورالعملهای
عمومی در رویش ماهیان آبهای شیرین در این خصوص رویش دهندگان ماهی میتوانند از محیطهای آبیرنگ و تسهیلاتی به کار گیری نمایند که برای رشد کپور و دیگر گونه های ماهی آبهای شیرین مناسبترند ، تا برای ماهیان قزل آلا، و فوت و فن این فعالیت در حالا حاضر کاملا همگانی و رایج است . ساخت استخرهای ماهی در اصل رویهای از آبزدایی و کنترل منظم بخشها باتلاقی با استفاده از سدهای بی آلایش که به تدریج استخرهایی مناسب ساخت ماهی در کنار آن ایجادشد، ریشه گرفته هست . از حیث فنی همگی گونههای ماهی آب شیرین را میتوان پرورش اعطا کرد و این بسته به تعیین بازار میباشد .
در تحت برخی از مسایلی که در رویههای پرورش و انتشار ماهیان آب شیرین بایستی بدانها دقت داشت مد لحاظ قرار میگیرد: ضد
عفونی استخر استخرها که در اندازه های متفاوتی میباشند ( از 100 متر مربع برای تخم ریزی گرفته تا بیش از 10 هکتار برای رشد ماهیان استخرهای مثال یا این که در زمین حفر می شوند و یا این که به وسیله پشتههای خاکی ساخته میشوند که در هر حال می بایست قابل زهکشی باشند و این فعالیت معمولاً توسط سیستم ( مانک ) رخ میگیرد .
بهترین و ارزانترین رویه ضد عفونی استخرها خنگ گذاشتن و به آیش در آوردن آن است تخمریزی
بطور معمول ماهیان آب شیرین در دمای حدود 22 مرتبه سانتیگراد تخم ریزی مینماید و استخرهای تخم ریزی در ابتدا ماه مه ، وقتی که حرارت آب به سرعت فراوان میشود ، فراهم میگردند . در استخرها بذر علف افشانده میگردد یا این که گیاهان دیگر قابلیت رشد مییابند ، بطوری که رستنیهای مطلوب جان دار باشد ، تا تخمها به آن ها بچسبند . استخرها در عمده تایم ها سال ، خـالی میباشند امـا صحیح قـبل از تخمریزی از آب پر میشوند و زمان گرم شدن مییابند . آن ها فقط هنگامی مورد به کارگیری قرار میگیرند که درجه حرارت آبشان بالای 18 سکو سانتیگراد باقی بماند . ماهیهای تولید مثل کننده آب شیرین در دستههایی مشتمل بر 2 نر و یک ماده تعیین میگردند . نرها به سادگی شناسایی می گردند . به این ترتیب که هنگامی که حفره شکمی آن ها به آرامی فشار داده شود، اسپرم از منفذ آن خارج میشود . مادهها در این مقطع به واسطه حفره شکمی متورم و منفذهای پر رنگ قابل تشخیصاند ماهی کپور معمولاً در 4 سالگی بالغ میشود ، گر چه نرهای آن می توانند زودتر بالغ شوند . دستههای ماهیان بلافاصله آنگاه از آبگیری استخر ، وارد آن می شوند و تخمریزی آنگاه از حدود 36 ساعت فیس می گیرد . مادهها روی گیاهان راس استخر تخم میریزند و هر ماهی حدود 000ر100 تخم به ازاء هر کیلوگرم از وزن تن ایجاد میکند . ماهیهای تولید مثل کننده را پس از تخمریزی فورا از استخر بیرون میآورند تا تخمها را نخورند .
پروسه
لاروی : معمولاً تخم ماهیان آب شیرین از گزاره کپور پس از عبور کرد 100 "درجه روز" (یعنی 4 روز در دمای 25 جایگاه سانتیگراد) سرباز میکند . لاروها به ارتفاع 5 میلیمتر میباشند و تنها یک کیسه غذایی کوچک با خویش همپا داراهستند . هنگام آماده سازی استخر تخمریزی یا نزدیک به این مقطع ، استخرهای نوزاد پروری بزرگتر از استخرهای تخمریزی هستند و می بایست حدود 2/1 متر عمق داشته باشند . این استخرها اختصاصاً برای ایجاد لارو بکار میروند و می بایست فقط حاوی مواد غذایی در چنان میزان و کیفیتی باشند کـه مـناسب تـغذیه لاروهـا بـاشند . بـرای پرورش پلانکتونهای حیوانی غذایی در استخرها کود آلی یا این که شیمیایی میپاشند . گزینش میان کودهای آلی و غیر آلی چهره میگیرد و کودهای آلی طبیعی موضوع استفاده معمولاً از کودهای حیوانی مثل کود گاو یا اسب میباشند . این مواد را میتوان به مقدار 1 کیلوگرم در متر مربع بصورت جامد یا این که مایع ، ترجیحاً در موقعیت تجزیه کامل که سطح آمونیم به دستکم میرسد بکار گرفت . ( تراز آمونیم بسته به طبیعت خاک استخر و سطح موجود مواد تغذیهای در استخر کاملاً متغیر است) . هنگام کودپاشی دقت زیادی بایستی مبذول داشت تا کود بیش از حد افزوده نشود و شرایط بیاکسیژنی صورت ندهد . به جای کوددهی گسترده و یک جا، چه خوب تر که این عمل طی یکسری نوبت هر چند هفته یک توشه در طول تابستان چهره گیرد .
کودهای غیر آلی را میتوان به جای کود آلی بکار پیروزی . کودهای آلی مواد تغذیهای جلبکی را در سطح قابل پیشبینیتری فراهم مینمایند . در استخرهای معمولی که دارنده اندازه قابل قبولی خاک در کف میباشند ، احتمال داراست که فسفر ، مواد مغذی را محدود کند که برای جلوگیری از این احوال ، از سوپر فسفاتها استعمال میگردد . صورت رایجتر کودپاشی ، استفاده از ترکیب نیتروژن، فسفر و پتاسیم به نسبت 10÷10 ÷ 10 به مقدار 10 کیلوگرم در هکتار ، پاره ای دیرتر در سال میتوان بکار گرفت . پس از آنکه کود آلی یا این که شیمیایی افزوده شد و پلانکتون کافی در استخر بوجود آمد لاروهای تازه راز از تخم درآورده به آن وارد میشوند . پرورش در این بازه زمانی سرعت بالا است و لاروها را باید به منظور جلوگیری از کاهش اندازه رشد که در اثر ازدحام بیرویه تولید میشود ، دور از هم و قلیل جمعیت کرد . بطور معمول لاروها را برای سایر فصل در استخر نگاه میدارند . همچنین ممکن میباشد در فیس کند بودن مقدار رشد ( که از طرز نمونه برداری با تور کنترل میشود) ، از تغذیه کمکی به کار گیری گردد . در صورتیکه مرتبه حرارت مطلوب باشد، ممکن می باشد ماهیان همگی غذاهایی را که بطور ارگانیک تولید شده مصرف کنند . غذاهای گندلهای شکل که به وسیله کارخانجات تجارتی ساخت میگردند معمول ترین غذای ماهیان آب شیرین از جمله کپور می باشند . این مواد از حیث غذایی متناسب با نیازهای ماهی ساخته شدهاند و میتوان آن را با دست به آنان داد، یا به امداد ابزار اتومات یا این که تغذیه کنندهها مسئله استعمال قرار بخشید . در صورتیکه هوا به مقدار کافی گرم باشد میتوان بطور واقعبینانه توقع داشت که تا نقطه نهایی فصل تابستان وزن ماهیان 50 تا 100 گرم باشد . در اینجا بایستی بر اهمیت بالا بودن دمای محفظه تأکید کرد، زیرا پایین بودن درجه حرارت سبب می شود که آهنگ رشد نماید یا این که نابود گردد . دستکم دما برای رویش مطلوب ، 18 رتبه سانتیگراد است، در حالی که دمای 25-23 درجه سانتیگراد ایدهآلی را برای تبدیلات غذایی و رشد بهوجود میآورد . اهمیت جایگاه حرارت به قدری می باشد که به کارگیری از صفحه ها خورشیدی ، تونلهای پلی تینی گلکاری گردیده یا این که ساخت پوشش بر روی استخر ، به منظور ارتقاء رتبه حرارت برای بالا بردن نوا پرورش ، باز هم اقتصادی و بصرفه است .